zijn niet sterk genoeg om aan deze druk weerstand te bieden en op het ogenblik staan de muren aan beide kanten reeds 70 cm uit het lood, de pijlers zijn naar buiten omgebogen, de gewelven zijn doorgezakt en vertonen scheuren.
De toestand is op het ogenblik zo, dat een aantal metalen trekstangen zijn aangebracht, die moeten verhinderen, dat de muren nog verder uiteenwijken. Indien dit laatste zou geschieden, zouden de gewelven verder doorzakken, op een gegeven ogenblik instorten en op hetzelfde ogenblik zouden dan de steunberen buiten de muren naar binnen duwen en van de machtige Marienkirche zou slechts een onherkenbare steenhoop overblijven.
Men heeft reeds 1.300.000 Mark besteed om de allernodigste herstelwerkzaamheden te verrichten, doch wil men zeker zijn, dat er geen catastrophe geschiedt, dan moet men nog D.M. 1.000.000 voor herstel van pijlers, dak, vensters en fundamenten uitgeven. Natuurlijk kan de parochie dit niet betalen, de stad evenmin, het omliggende land ook niet, dit is een nationale zaak, evenals dit bij herstel van de Dom van Utrecht of het paleis op de Dam zou zijn. Brochures in het Duits en in het Engels zijn verschenen: Redt de Marienkirche en men heeft een lening uit willen schrijven. De Amerikanen hebben echter geen toestemming gegeven voor de uitschrijving van deze lening: eerst moet de industrie hersteld worden. Maar elk ogenblik van uitstel kán het algehele verlies van de Marienkirche ten gevolge hebben.
Bij alle ongeluk kwam echter ook een geluk en dat maakt de zaak alleen nog maar ingewikkelder. Ten gevolge van de hitte, die de brand veroorzaakte, zijn gedeelten van de kalk- en verflagen afgebladderd en kwamen prachtige wandschilderingen uit het begin van de 14de eeuw te voorschijn, uit de tijd dus, dat de kerk gebouwd werd.
Het interieur van de Marienkirche was niet wit, maar kleurrijk! Deze ontdekking heeft velen verbaasd. De strenge