Wederopbouw van het Goethe-huis te Frankfort
5 Juli 1947 is de eerste steen gelegd voor de wederopbouw van het Goethe-huis aan de Hirschgraben te Frankfort, dat in Maart 1944 werd verwoest. Het ‘roerend’ goed is gered en men is op 28 Augustus 1949, toen men het feit herdacht, dat Goethe 200 jaar geleden geboren werd, met het werk gereed gekomen.
Vele Duitsers zijn het met deze kunstmatige herleving van het verleden niet eens en terecht. Zij hebben in de eerste plaats het bezwaar geopperd, dat zo'n huis daar staat als een vlag op een modderschuit. Het is alsof men op de kale vlakte van wat eens Rotterdams centrum was als begin een oud-Hollands huisje met een trapgeveltje neer zou zetten.
Maar er zijn nog verschillende andere redenen: men bouwde dit huis immers op uit piëteit voor Goethe. Houdt u nu voor ogen, dat het huis geheel verwoest is: wat heeft dit nieuwe huis dan met Goethe te maken? Niets: men kan hier niet naar binnen gaan en zeggen: ‘Hier heeft Goethe gewoond, hier liggen zijn voetstappen.’ Ja, als men de ruïne in de toestand, waarin zij zich bevond, zo goed mogelijk behouden had, dan kon men van de bouwval zeggen: ‘Dit was Goethe's huis’. Nu niet, nu is het slechts een schoolvoorbeeld van wat Goethe's huis geweest is. Het had ook ergens anders kunnen staan.
Daarbij komt nog, dat men tussen twee methoden te kiezen heeft: of men geeft goede arbeiders de opdracht aan de hand van de vele aanwezige tekeningen en foto's een degelijke copie te maken, waarvan iedereen ziet, dat het een copie is, of men laat een nauwkeuriger namaak fabriceren, waartoe men dan oude stenen, oud hout, enz. nodig heeft. In het eerste geval kan de illusie voor iemand, die wel eens in oude huizen heeft rondgescharreld, niet groot zijn; in het tweede geval heeft men met een vervalsing te doen.