deze stukken het woord een waarde gekregen heeft, die het nimmer in de film zal kunnen hebben.
Venus observed werd in 1950 in Londen gespeeld door Laurence Olivier, die hierin de uiterst dankbare rol van een zeer wijze tot berusting gekomen hertog vertolkte. Deze is op ongeveer vijftigjarige leeftijd gekomen en laat drie vrouwen, waar hij vroeger veel van heeft gehouden, op zijn slot komen, onder het voorwendsel een zonsverduistering mee te maken, maar met de bedoeling zijn zoon gelegenheid te geven een echtgenote voor zijn vader te kiezen.
De zoon zal dit onopvallend doen door een van de dames een appel aan te bieden. De opzet mislukt enigszins: op het laatste ogenblik komt een dochter van de rentmeester de keuze verstoren, want de hertog wordt op haar verliefd en de zoon weigert haar de appel aan te bieden, omdat ook hij met haar wil trouwen.
Een van de oudere minnaressen steekt het kasteel in brand, waardoor een teder samenzijn tussen de hertog en het meisje wordt verstoord en tijdens een nogal wonderlijke reddingscène blijkt, dat het meisje toch de voorkeur geeft aan de zoon; de vader stelt zich tevreden met de dame die het kasteel in brand heeft gestoken, omdat zij hierdoor blijk gaf van haar grote liefde.
Men kan achter dit stuk allerlei symboliek zoeken: het meisje is door de schrijver Perpetua genoemd, de ‘eeuwige Venus’, grillig, wispelturig, maar op haar eigen wijze toch consequent, de drie oudere minnaressen staan voor verschillende typen van liefde: de kameraadschappelijke, de moederlijke, de hartstochtelijke. Men kan hier ook het oude Oidipoes-complex, de strijd tussen vader en zoon, in terugvinden, doch tevens kan men veronderstellen, dat de schrijver heeft willen doen uitkomen, dat elk mens in een zekere eenzaamheid doelloos rondzwerft, en altijd het onvermijdelijke einde bereikt: de dood.