Maar voor liefhebbers van oude architectuur was deze kerk enig in haar soort: de kerk bestaat namelijk uit twee delen, het eigenlijke schip met de dwarsbeuk, en het koor, welke elk op zich zelf zeldzaam zijn in ons land.
Het voorste deel van de St Bavokerk te Aardenburg is namelijk een mooi voorbeeld van de in ons land weinig voorkomende Schelde-Gothiek, een vorm van Gothiek, die, zoals de naam reeds zegt, in de buurt van de Schelde werd toegepast en die zich van de ons bekende Gothiek onderscheidt door donkere, blauwgrijze natuursteen, welke in Doornik gevonden wordt, door massieve bouw, door de aanwezigheid van een smalle galerij boven de bogen onder de hoge ramen; als het ware in de muur uitgespaard, die langs de gehele lengte van het schip een versierende arcade vormt, het zogenaamde triforium.
Door zijn eenvoud, en zijn soliditeit, doet deze Gothiek nog denken aan de daaraan voorafgaande, de Romaanse stijl, en de kerken, die deze kenmerken vertonen, zijn dan ook meestal zeer oud. De St Bavokerk te Aardenburg is één der oudste: vermoedelijk uit het begin der dertiende eeuw.
Men moet aannemen, dat Aardenburg, vroeger Rodenborch geheten, in de tijd dat deze kerk gebouwd werd nog zeer welvarend was en die welvaart duurde nog wel bijna tweehonderd jaar, want op het einde van de 14de eeuw werd aan deze toch al grote kerk een koor gebouwd, dat bijna een kerk op zich zelf is. Dit koor harmonieert in het geheel niet met de oude kerk en de veronderstelling is niet ongegrond, dat men langzamerhand de gehele kerk in overeenstemming met dit koor heeft willen bouwen, met andere woorden dat men van plan was de oude kerk af te breken en er een nieuwe, in de stijl van het koor, voor in de plaats heeft willen zetten.
Doch toen men met het koor klaar was, bleek Aardenburgs bloei reeds voorbij te zijn, er was geen geld meer en het plan is nooit uitgevoerd. Was dit wel geschied, dan had Aardenburg's St Bavokerk de grootte gehad van een kleine kathedraal.