Viermaal vier
(1968)–Imre Sardane–bron
Imre Sardane, Viermaal vier. Meulenhoff, Amsterdam 1968
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
-
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Viermaal vier van Imre Sardane uit 1968.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 158, 160, binnenkant achterplat, achterplat) en pagina's met advertenties (159) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
VIERMAAL VIER
IMRE SARDANE
ROMAN
[pagina 1]
VIERMAAL VIER
[pagina 2]
MEULENHOFF EDITIE
[pagina 3]
IMRE SARDANE
VIERMAAL VIER
MEULENHOFF AMSTERDAM
[pagina 4]
Copyright © 1968 by Meulenhoff Nederland N.V.
Typografie en druk: Bosch-Utrecht
Omslagontwerp: Marte Röling
Latijns-Amerika, middelpunt velerlei belangstelling, onderontwikkeld en tegelijkertijd hoog ontwikkeld, zowel bevrijdend als onheilspellend, oorsprong van door landverhuizers aller eeuwen nieuw ontdekte mogelijkheden, smeltkroes of doofpot van wat in de Oude Wereld niet meer kon of mocht. Dat is het decor waartegen de gebeurtenissen in Viermaal vier van de tot dusver onbekende auteur Imre Sardane, polyglot en wereldreiziger, zich afspelen.
Meer aandacht dan de identiteit van de schrijver verdient dit door fel licht en nerveuze duisternis gekenmerkte boek, dat de levens van de (veel-)bezitters en de have-nots, hun opvattingen over moraal en ethiek schildert.
Het is alsof de reeds bijna tropische zon de contouren verscherpt en de hartstochten van hun taaie sluiers ontdoet, zodat een serie beelden ontstaat die men typerend zou mogen noemen voor datgene wat in de wereld van de westelijke superbeschaving onduidelijk blijft in de stroom van liefde en haat, pose en werkelijkheid, sociaal gevoel en sociale plicht, leven en schijnleven...
MEULENHOFF * EDITIE
850/140