nieuwe vrouw), witte zure en zoute korreltjes die bij voldoende hoeveelheden water smolten.
‘Tsjechoslowakije is niet hetzelfde als de States’ was Annes afscheidsregel. Die opmerking kon hij bevestigen.
Inderdaad, de States waren Tsjechoslowakije niet. De vlam was in zijn land geslagen. Zijn vluchten van toen kon hij nog steeds verklaren, maar hij had te veel achter moeten laten: zijn taal, zijn kroegen (de Rotisserie met de gebakken kaasplakken en de wijn), zijn vrienden, zijn Moldau, zijn huizen, zijn Vitus, zijn theater (op de Bühne in Praag werken was beslist wat anders dan het spelen van de tweederangsrollen in de gladde Hollywoodprodukties), zijn Vera.
Marc stond op en schuifelde wat langs de winkeltjes. Van de mogelijkheid om belastingvrije alcohol of tabak te kopen werd spaarzaam gebruik gemaakt. Des te drukker was het bij de afdeling comestibles en bij de stand met cosmetica. Hij bekeek de pruiken, betastte ze en voelde dat ze van kunststof waren gemaakt. De rechterhand trok hij door zijn eigen haar om zich ervan te overtuigen dat alles nog wel juist gekamd zat.
Hij kocht een geïllustreerd blad met een goede trektitel:
LE PAPE EST MORT. Op de achterkant een advertentie: PRENATAL - PREMAMAN. Hij had geen kinderen bij Anne en Anne had geen kinderen, voorzover hij wist. Zij was nu negenendertig, twaalf jaar jonger dan hij. Als scriptgirl (free lance) bij een maatschappij voor televisiereclamespots verdiende zij een goed salaris.
Soms was hij benieuwd of zij onder en voor haar collega's ook zo bezorgd en zorgzaam was, en lief, ja toch lief. Zij wist hun