Letterkundig lexicon voor de neerlandistiek


auteur: P.J. Verkruijsse, H. Struik, G.J. van Bork en G.J. Vis


bron: Letterkundig lexicon voor de neerlandistiek. [niet eerder gepubliceerd]  


verantwoording

inhoudsopgave

doorzoek de hele tekst


downloads


Bekijk ook het Algemeen Letterkundig LexiconDBNL vignet

X

x-hoogte

Term uit de typografie en analytische bibliografie voor de hoogte in millimeters van een normale onderkast-letter zonder stokken en staarten, bijv. de letter ‘x’. Samen met corps- en kopmaat en kapitaalhoogte maakt de x-hoogte onderdeel uit van de letterformule ter identificatie van in drukwerk gebruikte letter. Het meten kan vrij nauwkeurig gebeuren met de transparante meetlatten, de ‘type gauge’ en de ‘line gauge’, ontworpen door K. van der Waarden.

LIT: BDI; Brongers; Scott; Ph. Gaskell. A new introduction to bibliography (19742), p. 13; H. van Krimpen. Boek over het maken van boeken (19862), p. 147; G. Unger, ‘Moderne incunabelen; typografische maten in incunabelen en recent drukwerk’, in: T. Croiset van Uchelen en H. van Goinga. Van pen tot laser; 31 opstellen over boek en schrift aangeboden aan Ernst Braches (...) (1996), p. 302-307. [P.J. Verkruijsse]

 

xerografie

Term uit de drukkerswereld voor elektrostatische druk. Xerografie (letterlijk: droog schrijven) is drukken met pigmentpoeder en werd eind jaren '30 uitgevonden door Chester Carlson. Het procédé is verder ontwikkeld door het bedrijf Xerox, later samen met Rank. De meeste fotokopieerapparaten maken gebruik van dit principe.

LIT: BDI; Hiller; Scott; F. van der Linden. De grafische technieken (19905), p. 225-226. [P.J. Verkruijsse]

 

xylografie zie houtsnede